<
>
<
>
A III. Pünkösdi Forgórózsa Fesztivál programja

Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Pünkösdi Forgórózsa Fesztivál Tatabányán 2013. május 19-20-án. A korábban Bánhidán, idén már a városközpontban megszervezett eseményre színes programkavalkáddal várják az érdeklődőket a szervezők.

A fesztivál látogatása ingyenes, de vannak olyan programok is, melyek néhány garasba kerülnek. A fesztivál idején a garas árfolyama a következő: 1 garas = 100 Ft, mely megvásárolható a helyszínen.


Programok mindkét nap:

11.00 – 19.00
minden órakor (Nagysátor az Agorával szemben) Kezdés zenés felvonulással – duda, dob, zsánerfigurák (OTP-től a nagysátorig) Középkori népi vásár és életképek a kaposvári Művészeti Egyetem 2. évfolyamos színész osztálya közreműködésével, vásári jelenetek.
Vásári komédia: A lónakvélt menyasszony (garasos program)

11.00 – 19.00
Dzsentri vendéglő a sátorban minden óra 50-kor (garasos program) - OTP előtti tér.

Hintós „bekezdés” élő zenével az Agorától az OTP-ig. Korabeli bútorok, eszközök. Kosztümös pincérek, kávéházi cigányzenekar - élő zene 22.00 óráig, zsánerfigurák. Jelenetek a kaposvári színi hallgatók előadásában: hintós érkezés, kártyaparti, fogadás, párbaj, kuplék, nóták és tánc. A vendéglőben a műsorok között lehet fogyasztani, a műsor „Garas”-sal látogatható.

11.00 – 20.00
"Ujjé, a ligetben...!” - megelevenedik a századeleji vurstli (garasos program) Az Erkel Zeneiskola előtt.

Régi, szoboralakos körhinta, láncos hinta, kisvonat, HINTAYÓ, halászat, dobozdobáló, céllövölde az 1900-as évekből, régi gyermekjátékok, korabeli kisvendéglő hangulat élő sramli- zenével zsánerfigurákkal, jelenetek, táncos betétek a fóti Népművészeti Szakközépiskola 12. évfolyamos néptánc osztályának közreműködésével. Kintornás, ócskás, stb.

10.00 – 18.00
Gyermek-kert a múzeum udvarban Nyitott kézműves műhelyek megyei, gömöri és székely mesterek közreműködésével: fazekasok, ovácsmester, fafaragók, szövők, csuhésok, bőrös, kosárfonó, nemezelő, ólomüvegestő, gyöngyös, viseletvarró. Folyamatosan 10 kézműves asztal a mesterekmellett – „Csináld magad!” Fa körhinták és régi gyermekjátékok (pónilovaglás - garasos program).


Programok május 19-én, vasárnap:

10.00 - Megnyitó - szabadtéri színpad - Pünkösdölő, megnyitó beszéd, ökumenikus istentisztelet a hagyományőrzőkkel, Ilosvai együttes, kakasdi hagyományőrzők ízelítője

11.30 - kiállítások megnyitója az Agorában: Gömöri pásztorkultúra - a rimaszombati Gömör-Kishont Múzeum vándorkiállítása, A bukovinai székelyek vándorlása, Gömöri és bukovinai székely tisztaszobák, Babakiállítás – gömöri és bukovinai népviseletek

15.00 - Kutyomfitty társulat - Az elvarázsolt királykisasszony - Szabadtéri színpad

16.00 - Hany Istók, a láp fia, vásári komédia - a Kajárpérci Vízirevü előadása - Szabadtér

16.00 – A Forgórózsa Népművészeti Központ csoportjainak és szólistáinak műsora, vendég a tatai Cifra táncegyüttes, kísér a Kincső zenekar és Kurdi Gábor dudán. - Agóra, színházterem

17.30 – Nagyszabású gálaműsor a gömöri és bukovinai székely hagyományőrzőkkel (garasos program):

Szilicei tréfás verbunk, borzovai pásztorfogadás, káposzta Pityu juhász pásztornótái, kecsői asszonyok karikázója, a nagyidai Ilosvai néptánc együttes gömöri táncai, kísér a „Fölszállott a páva” verseny győztese, a Parapács zenekar. Csillagösvény népdalkör - a kakasdi székely népdalok, Sebestyén István mesél és énekel, Sebestyén Ádám Székely Társulat - húshagyati tánc és kakasdi székely népszokások, a garai ifjúsági táncegyüttes helyi székely táncai, kísér a Csurgó zenekar - Agora színházterem.

Kb. 20.00-22.00 - Táncház gömöri és bukovinai tánctanítással, a Parapács és a Csurgó zenekarokkal a szabadtéri színpad előtt


A fotó a II. Pünkösdi Forgórózsa Fesztiválon, Bánhidán készült 2012-ben. Idén a városközpontban lesz.


Programok május 20-án, hétfőn:

Szabadtéri színpad

11.00 - Vitéz László és a csodamalom - Pályi János bábművész
előadása

14.00 - a Kolompos együttes gyermek népzenei koncertje

15.00 - 17.00 „Nívó gála” a Fölszállott a páva” szereplőinek részvételével, a Népművészeti KI-MIT-TUD győztesekkel, valamint megyei neves énekesekkel, zenészekkel, táncosokkal: Kincső zenekar, Kurdi Gábor dudás, Csevergő énekegyüttes, Porozó együttes, Cserszömörcze zenekar, Tallabille trió, Zsikó Zoltán, Markó Fruzsina - Iván Róbert táncos pár.

18.00 - zárókoncert - a világörökség részét képező magyar táncház-mozgalom emblematikus alakjai sorozatban:
A MUZSIKÁS együttes koncertje


A fotó a II. Pünkösdi Forgórózsa Fesztiválon, Bánhidán készült 2012-ben. Idén a városközpontban lesz.


Díszvendégek:

hagyományőrzők, a Népművészet Mesterei a gömöri Szilicéről, Borzováról és Kecsőből, a nagyidai Ilosvai néptánc együttes, a Parapács zenekar, a „Fölszállott a Páva” verseny győztese, a magyarországi bukovinai székelyek csoportjai, népművészei: a kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat és Csillagösvény Székely Népdalkör, a Garai ifjúsági néptánc együttes, Sebestyén István mese mondó és tárgyalkotó népművészek.


Szervezők:

Forgórózsa Népművészeti Központ
A Vértes Agorája

A MŰSORVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK.


Támogatók:

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, Tatabánya Városközpont, Tatabánya Pont, Csutri Hagyományőrzők, Figura Kézműbolt, Gábor Hentes, MGCargo Kft., Vértes Volán.

Média támogatók:

24 Óra, A Mi Tatabányánk, Forrás Rádió, Tatabányai TV, Komárom-Esztergomi Est