<
>
<
>
A legnagyobb adózók fogadása

Idén, február 13-án a megújult városközpontban megépült városházi tanácsteremben fogadta Schmidt Csaba polgármester a legnagyobb adózó cégek vezetőit. Az eseményen előadást tartott Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár. A meghívott vendégek között ott volt Bencsik János, a város országgyűlési képviselője is.A polgármester a megyeszékhely eredményeiről szóló beszámolójában elmondta: a város területén beszedett helyi adó 2012-ben meghaladta az 5. 207 millió forintot, ezt a Környétől átvett 518 millió forint bevétel egészítette ki.  Így az összes helyi adóbevétel 5.726 millió forint volt Tatabányán. Ez az összeg 118,1 százaléka a 2011-es bevételeknek, amely emelkedő tendenciát mutat, ha összehasonlítjuk azzal, hogy a 2011. évi bevétel a 2010. évi 110,1 százaléka volt – összegezte Schmidt Csaba. A városvezető ismertette azt is, hogy a 2012. évi iparűzési adó összege 4.251 millió forint volt, amely a 2011. évi 111,2 százaléka. Az Ipari Parkban, Környe közigazgatási területén működő vállalkozások által befizetett Tatabányát megillető adóbevétel 29 százalékkal nőtt a 2011. évihez képest. A 2011-es évben a helyi adóbefizetések a város teljes bevételének 27,8 százalékát, 2012-ben pedig várhatóan 30,7 százalékát teszik ki. Ez utóbbi adat is jól mutatja, hogy az adófizetők szerepe továbbra is meghatározó a város működéséhez és fejlesztéséhez szükséges források biztosításában – hangsúlyozta a polgármester. A 2012-es esztendőben az első tíz adózó által befizetett összeg a teljes adó 46,7 százalékát tette ki, ez 2011-ben 40,3 százalék volt.Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a fogadáson rámutatott: a kis és középvállakozások az alkalmazottak 75 százalékát foglalkoztatják, de az exportteljesítményből csak 20 százalékkal részesülnek, ezért a szektor külpiaci érvényesülésének elősegítésére a meglévő egy mellé az idén még négy kereskedőházat hoznak létre. Szijjártó Péter hozzátette, folytatják a vállalatokkal kötött statégiai megállapodásokat, eddig 12 megállapodást kötöttek, de ezek száma a negyvenet is eléri 2013 első félévének végére. Az államtitkár elismerően szólt a városban működő gyakornoki programról, melynek köszönhetően vonzóvá tette a polgármester a fiatal munkavállalók számára Tatabányát, valamint gratulált a városnak a „Befektető barát Település” és a Családbarát Település” elismeréseihez, amelyben jelentős szerepet tulajdonított a megjelent cégeknek is.

A fogadáson Bencsik János országgyűlési képviselő is megosztotta gondolatait a  város legnagyobb adózó cégeinek vezetőivel, és a megjelent vendégekkel, melyben kihangsúlyozta: a magyar menedzsment ne csak igazságosak és törvénytisztelők, hanem méltányosak is legyenek azzal a közösséggel szemben, akik befogadták vállalkozásaikat. Méltatta rugalmasságukat és alkalmazkodóképességüket a megjelent cégeknek, valamint elismerően szólt a több helyen is egyre inkább jellemző energetikai megújulást célzó pályázataikhoz.

A legnagyobb adózók fogadására meghívott cégek alfabetikusan: AGC Glass Hungary Kft., Alpla Műanyag Csomagolóipari Kft., ASG Gépgyártó Kft., AVE Tatabánya Zrt., BD Medical Becton Dickinson Kft., Bridgestone Tatabánya Kft., Coloplast Kft., Delphi Connection Systems Hungary Kft., Északdunántúli Vízmű Zrt., Gasztrometál Zrt., Graboplast Zrt., Grundfos Magyarország Gyártó Kft., Henkel Magyarország Kft., Impreglon Kft., Mivisa Hungary Kft., Natura Margarin Kft., OTTO FUCHS Hungary Kft., Reckitt Benckiser Kft., SANMINA-SCI Magyarország Elektronikai Gyártó Kft., Scholzalu Tatabánya Kft., SCS-Stahlschmidt CableSystem Kft., Tatabánya Erőmű Kft., Vértes Volán Zrt.