<
>
<
>
A városközpont madártávlatból

Közel másfél milliárd forintból újították meg Tatabánya városközpontját. A megújuláshoz egymilliárd forintot az Európai Unió biztosított. A munkálatok 2011 augusztusában kezdődtek és 2012 augusztusának végén fejeződtek be, a Fő Tér Avató Fesztivál keretében került átadásra.


A tér fentről: a felújított tér, ahogy egy madár látja (a film a cikk végén található)

A felújított városközpontról egy rövid film is készült, mely madártávlatból mutatja meg a teret. A film megtekintéséhez a felújításról és annak érdekességeiről egy rövid szöveges összefoglaló is jár.


A tér lentről: a felújított tér nem csak madártávlatból érdekes, hanem úgy is, ahogy az ember legjobb barátja látja...


A felújítás története

Schmidt Csaba polgármester a munkálatok megkezdése előtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a városfejlesztési stratégia készítésekor az derült ki, hogy a tatabányaiak túlnyomó többsége olyan városközpontot szeretne, amely ténylegesen betöltené a közösségi tér funkcióját. A lakosok olyan teret szeretnének, ahová szívesen jönnének sétálni, beszélgetni, kávézni, vacsorázni, vagy csak egyszerűen találkozni egymással.


Az Árpád sétány sötétben

A polgármester a részletek ismertetésekor hangsúlyozta: a téren a szépség és a praktikum lesz a főszereplő, szökőkúttal, utcabútorokkal, de mivel a pihenés mellett az is cél, hogy a városközpontba látogatók ne csak átsiessenek a területen, ezért nem meglepő, hogy a vásárlás is középpontba kerül. Hozzátette: így a Centrum Áruház előtti tér is megújul majd, az új tér az átalakítás után alkalmassá válik majd például az adventi vásározásra – részletezte a polgármester a felújítás elkezdésekor.

Az új városközpont több szakaszban készült el. A felújítás felénél, 2012 áprilisának közepén adták át a Városházával szembeni Életfa teret, a tervek szerint a diákok, nyugdíjasok számára alkalmas pihenőtérré alakították.


A zeneiskola előtti zenepavilon

A Szent Borbála téren a zeneiskola növendékeiről sem feledkezett meg a város: számukra akusztikus koncertekhez alkalmas zenepavilont építettek, míg az épületek előtt virágokat, fákat, cserjéket ültettek. A felújítás következő illetve párhuzamosan zajló felújítása az Árpád-sétány rendbetétele volt.


A Turul Café a Richter Egészségváros elnevezésű rendezvény napján (A rendezvény több fotó a képre kattintva.)

A modernizáció azonban itt még nem ért véget: a polgármesteri hivatal korábbi tanácstermét ugyanis lebontották, a helyén felépített új épületben pedig a térre nyitott kávézót és egyben éttermet alakítottak ki Turul Café néven, a tanácsterem pedig az első emeletre került.

A Hotel Árpád melletti területen mélygarázs és szolgáltató ház építésére is sor került, melyben egy országos könyvesbolt-hálózat nyitotta meg üzletét és egy takarékszövetkezet is várja ügyfeleit.


Érdekesség

A városközpont megújításának egyik érdekessége, hogy a munkálatok során összesen 1155 négyzetméter térkövet szedtek fel újrahasznosítható állapotban, melyet pályáztatás útján adtak át nyolc tatabányai intézménynek: öt óvoda, egy iskola, a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat és a Jászai Mari Színház nyerte el a város központjából származó térköveket. A legnagyobb mennyiséget, 540 négyzetméternyit az Óvárosi Általános Iskola kapta.


A megújult Fő tér átadása


Az Árpád szobor avatása a Fő Tér Avató Fesztiválon (További képekért kattintson a fotóra)

2012. augusztus végére zárult le a tatabányai városközpont megújítására irányuló európai uniós pályázati projekt kivitelezése. Augusztus 26-án több ezren vettek részt a városközpontban a rendezvényen. Schmidt Csaba polgármester és Dr. Völner Pál államtitkár az Árpád téren megtartott egész napos kulturális fesztivál keretében adta át tatabányaiaknak és környékbelieknek a megújult városközpontot. Dr. Völner Pál államtitkár beszédében kiemelte az európai uniós támogatás mellett a helyi összefogást. Ennek eredménye, hogy egyre inkább az itt élők igazi otthonává válik a település. A eseményen többek között megjelent Bencsik János országgyűlési képviselő és Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormányzati megbízott, valamint a testvérvárosok tisztségviselői és számos városi és megyei politikus, a gazdaság, a kultúra és a sportélet több ismert képviselője. Tatabánya testvérvárosaiból is, a németországi Aalenből, a lengyelországi Bedzinből, és az erdélyi Székelyudvarhelyről is érkeztek vendégek a Fő Tér Avató Fesztiválra. A találkozón ünnepelték meg a Tatabánya és Aalen közötti 25 éves testvérvárosi kapcsolatot is, melyet egy emlékokirat aláírásával is megpecsételtek a polgármesterek.


Fontos tudni

A Fő tér és a Városközpont rehabilitációja részeként a Vértes Center – Álmos vezér u. – Fő tér – Szent Borbála tér  - Köztársaság/Győri u. csomópont által határolt területen térfigyelő kamerarendszer került telepítésre. A térfigyelő rendszer összesen 23 db kamerából áll, működtetésének célja a közbiztonság növelése. A kamerarendszert 2012 februárjában adták át. Az üzemeltetésre az önkormányzat megállapodást kötött a megyei és a városi rendőrséggel. Az alaphálózat bővítését tervezik a település több részén, és vállalkozásoknak is lehetőséget adnak arra, hogy saját kameráikkal kapcsolódhassanak a városi rendszerhez.

A városközpont jelentős részén ingyenes WIFI érhető el, melyet az önkormányzat saját finanszírozásban épített ki.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap támogatásában valósult meg, elszámolható összköltsége 1 493 096 815 Ft, ebből a támogatás összege 970 591 846 Ft. (azonosító szám: KDOP-3.1.1/D-09-2f-2010-0002, megnevezés: Fő tér és a Városközpont rehabilitációja)


A városközpont madártávlatból

 

Tatabánya Városközpont a Facebookon

Elindítottuk a Tatabánya Városközpont facebook oldalt. Érdemes lájkolni, ha időben szeretne értesülni a hírekről, programokról, eseményekről sok-sok fotóval. 

 


Ajánlott link:

A Fő tér és a Városközpont rehabilitációja honlapja