<
>
<
>
Az életükért gyalogoltak

2013. október 11-én tizenegyedszer gyalogoltak a tatabányai nők, és állandó kísérőjük Bereznai Csaba alpolgármester, abból a célból, hogy felhívják a figyelmet a mellrák veszélyeire és a szűrés fontosságára. A "Gyalogolj az életedért!" elnevezésű városi sétán, az Érted Alapítványtól Bujtor Éva főszervező, a képviselőtestület nő tagjaival sétált az élen, Tamásné Lobenwein Gizella jegyzőasszony kíséretében, mögöttük Schmidt-Tóth Piroska, a rendezvény fővédnöke vonult, akit szinte miden korosztályból követtek a hölgyek.

A fővédnökséget az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is Schmidt-Tóth Piroska látta el, aki szerint ez a séta, egy remek lehetőség arra, hogy itt Tatabányán is felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára. A fővédnök asszony kiemelte: rendkívül lényeges a rendszeres önvizsgálat az éves szintű kontrollok között, és sok esetben segíthet a mellrák korai felfedezésében. Schmidt-Tóth Piroska hozzátette, a sétánk célja az is, hogy komolyan vegyék a nők a mammográfiai vizsgálatokon való részvételt, amelyet Magyarországon egyedül álló módon ingyenesen biztosít a kormány a nők számára. Tamásné Lobenwein Gizella, jegyzőasszony az összefogás szerepét emelte ki a menettel kapcsolatban, valamint azt, hogy meghatározó lehet egy nő életében, ha már egészen fiatalon megszokja, hogy rendszeresen járjon szűrővizsgálatra. Bujtor Éva, főszervező megköszönte Szutter Leventének, a Tatabánya Pont vezetőjének a szervezésben nyújtott segítséget.

A kora délután induló figyelemfelkeltő menet rendőri felvezetés mellett a városházától, egészen a Szent Borbála Kórházig tartott. Útközben többen értetlenül néztek a rózsaszín lufikkal és szalagokkal sétáló hölgyekre, de ha már egy-két nőnél sikerült elérni a menet láttán, hogy bejelentkezzen a szűrővizsgálatra, már megérte. A kórházban Beer Judit, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke és dr. Osváth Márta onkológus főorvos köszöntötte a séta résztvevőit.A felvonulás üzenete nem más, mint annak kihangsúlyozása, hogy a szűrővizsgálatok, az időben felismert daganatos betegségek jó eséllyel való gyógyítását, ezáltal pedig a rák túlélési esélyeinek növelését jelentik.

szöveg: tatabanya.hu
fotó: Tatabánya Pont