<
>
<
>
Az ötvenhatos hősök emléke

Ötvenhat mindig közel áll majd hozzánk, áthatja modern kori történelmünk minden pillanatát, hiszen az elnyomás, a szabad akarat megbéklyózása, a hazugság felett aratott győzelem örökös jelképe lett minden magyar ember számára – mondta többek között Schmidt Csaba polgármester az ötvenhatos emlékműnél megtartott városi ünnepségen a Béke parkban.


További fotókért kattintson a képre.

A sok száz tatabányai között ott volt dr. Kancz Csaba alpolgármester, Bencsik János a város országgyűlési képviselője, az ötvenhatos szervezetek tagjai, valamint a polgármesteri hivatal tisztségviselői, a megyei és városi hivatalok, szervezetek, intézmények, iskolák, a pártok, nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek és civil szervezetek képviselői. Jelen volt a megemlékezésen a városi, a megyei rendőrség vezetője és a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka. A Himnusz közös eléneklése után Meleg Gábor előadóművész tolmácsolta Buda Ferenc: Rend című forradalomra emlékező költeményét, majd Ákos 1956 című dalára a Bányász Táncegyüttes művészeinek produkcióját láthatták a megjelentek. Ezután Schmidt Csaba polgármester Albert Camus francia író, gondolkodó egyik írásából vett idézettel kezdte ünnepi megemlékezését: „A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármely nép a világon.” A folytatásban egyebek mellett arról szólt: „Néhány évtized múlva már alig lesznek közöttünk olyanok, akiket személyes emlékek kötnek az ’56-os történésekhez, és a következő generációk számára talán épp oly megfoghatatlannak és távolinak tűnik majd mindez, mint az 1848-as forradalom és szabadságharc és a hajdani márciusi ifjak. Pedig ’56 mindig közel áll majd hozzánk, áthatja modern kori történelmünk minden pillanatát, hiszen az elnyomás, a szabad akarat megbéklyózása, a hazugság felett aratott győzelem örökös jelképe lett minden magyar ember számára.” A polgármester ezzel kapcsolatban hívta fel a figyelmet Gyüszi László „Tatabánya 1956” (*) című könyvének legutóbbi kiadására, amelyben a megmozdulások résztvevője és krónikása gyűjtötte össze a helyi szemtanúk emlékezéseit és a korabeli dokumentumokat. Schmidt Csaba ekkor beszélt a tatabányai bányászok az egész országnak példamutató ellenállásáról, ebben kiemelte Solymos Mihály, a Munkástanács elnökének szerepét. Emlékeztetett arra: „Szüleink, nagyszüleink és számos neves vagy névtelen hős akkori erőfeszítéseinek és áldozatának köszönhetjük, hogy megvalósulhatott a rendszerváltás, megszülethetett a demokrácia és elindulhattunk az Európa felé vezető úton.” A város vezetője úgy vélte: noha nehéz időket élünk, képesek vagyunk arra, hogy összefogjunk, és együtt tegyünk, cselekedjünk a jövőért, ahogy ezt már korábban is sokszor bizonyítottuk. Schmidt Csaba a magyar forradalomról az akkori amerikai elnök, John F. Kennedy szavait idézte: "1956. október 23-a örökre be van jegyezve a szabad emberek, a szabad népek krónikáiba. A bátorság, az öntudat, a diadal napja volt." Az ünnepi beszéd után Marosvölgyi Ágnes erdélyi katonadalokat énekelt, majd a város, a megye vezetői, a szervezetek képviselői, a jelenlévők elhelyezték a tiszteletadás koszorúit, virágait az 1956-os emlékműnél, és a Szózat eléneklésével zárult az ünnepség.


További fotókért kattintson a képre.

A megemlékezést Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Agora Nonprofit Kft. szervezte, közreműködött: Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár, a Bányász Táncegyüttes művészei, Lengyelné Hoffner Nikolett és Lengyel Szabolcs, a Város Fesztivál Fúvószenekara, Marosvölgyi Ágnes népdalénekes, Meleg Gábor előadóművész, a Komárom-Esztergom Megyei Honvéd és Nemzetőr Hagyományőrző Egyesület.

szöveg: tatabanya.hu
fotó: Tatabánya Pont


* Gyüszi László: Tatabánya 1956 című könyve kapható a Tatabánya Pont Ajándékboltban (Polgármesteri Hivatal, Fő tér 6., földszint)