<
>
<
>
Együtt ünnepeltek a nemzetiségek

Új helyszínen, új programelemekkel kibővítve rendezték meg a Népek karácsonyát 2013. december 14-én, melyet az idei évben a Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezett. A Vértes Agorájában tartott karácsonyváró eseményen részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő és dr. Kancz Csaba alpolgármester, aki ünnepi gondolatokkal nyitotta meg a gálát.


fotó: tatabanya.hu

Az, hogy minden évben más nemzetiség rendezi a Népek karácsonyát, új karaktert ad az ünnepnek – fogalmazott köszöntőjében az alpolgármester. Városunkban kevés olyan lakó van, aki ne tartozna valamilyen nemzetiség soraiba, ez pedig Tatabányát, egyúttal pedig Magyarországot is erőssé teszi. A nemzetiségek egész évben számos eseménnyel szerepelnek a város kulturális életében, műsoraikkal pedig, csakúgy, mint a mostani rendezvényen, saját kultúrájukat, hagyományaikat mutatják be, mellyel úgy tekintenek a múltba, hogy a jelent is színesítik – fogalmazott dr. Kancz Csaba.

Turainé John Katalin önkormányzati képviselő, nemzetiségi tanácsnok ünnepi beszédében az odafigyelés, az összetartás és az apró csodák észrevételének fontosságára hívta fel a figyelmet. A rendezvény idén új programokkal bővült: a délelőtt az adventi készülődés jegyében telt, melynek során az érdeklődők karácsonyi díszeket készítettek, táncokat tanultak, míg a gyerekeket színezőkkel, kifestőkkel várták.

Az ünnepi program keretében a színpadon egymást követték a nemzetiségek színvonalas műsorai. A szlovák nemzetiségi kultúrát a Rozmaring Néptáncegyüttes Baráti Egyesület gyermek táncosai és a Bánhidai Szlovák Népdalkör közvetítette. A Nereidosz Táncegyüttes műsorával a görög, az Alsógallai Német Nemzetiségi Dalkör pedig a német hagyományokból adott ízelítőt, míg a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a fotó- és betlehemi kiállítás megnyitásával készült. Végül a házigazda Roma Nemzetiségi Önkormányzat műsorában a Szamnekune Cserhaja tánccsoport adott ízelítőt a cigány folklórból. A műsorszámok után az érdeklődők megkóstolhatták a nemzetiségi ételeket, majd a Népek karácsonya zárásaként Kökény Attila adott koncertet.

Forrás: tatabanya.hu