<
>
<
>
Emlékezzünk együtt 1956-ra!

Bergendy Péter A vizsga című filmjének vetítésével kezdődik Tatabányán, október 22-én, szerdán az 1956-os forradalom és szabadságharcra való ünnepi megemlékezés.


A film vetítése a Vértes Agorája nagytermében lesz, délután fél háromkor. Az ingyenes jegyek igénylésére a Vértes Agorája információs pultjánál van lehetőség.

Röviden a film tartalmából:
1957. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát. Ha András ezt tudná, valószínűleg nem éppen ezen a napon találkozna konspirált lakásán az eddig szigorúan titkolt szerelmével, Évával, és körültekintőbben őrizné a rábízott ügynöklistát is. A névsornak azonban lába kél, András megtudja, hogy Éva egyáltalán nem az, akinek hitte, és lassan az is kiderül, hogy senki sem bízhat meg a másikban. (forrás: www.port.hu)

Főbb szerepekben: Kulka János, Nagy Zsolt, Sherer Péter, Hámori Gabriella.
A film forgalmazója: Vertigo Média Kft.

A filmvetítés után a résztvevők fáklyával vonulnak át a Béke Parkba, ahol az ünnepi megemlékezés 17 órakor kezdődik.


A fotó a 2013. október 23-i megemlékezésen készült a Béke Parkban.