<
>
<
>
Fiatalok Európája másodszor

Rengeteg diákot és érdeklődőt vonzott a Fiatalok Európája elnevezésű karrier nap a Vértes Agorájába 2013. szeptember 27-én. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által rendezett képzési- és információs börzére elsősorban végzős középiskolásokat és pályakezdő fiatalokat vártak, ahol Schmidt Csaba polgármester is köszöntötte a megjelenteket.

A rendezvény megnyitó beszédében Schmidt Csaba kiemelte: egy ország csak akkor tud sikeres lenni, ha benne a közösségek és az egyének is sikeresek. Ezért fontos, hogy a fiataloknak legyen jövőképük, legyenek céljaik, és önmagukat megvalósítva dolgozzanak munkahelyükön. A polgármester elmondta, a karrier nap célja, hogy lehetőséget biztosítson a fiataloknak a megyei vállalatok megismerésére, egyúttal hidat építsen a jövő munkavállalói és a munkáltatók között. Schmidt Csaba hangsúlyozta: Tatabányán az elmúlt három évben 3%-kal csökkent a munkanélküliség, köszönhetően többek között azoknak a programoknak, melyek a fiatalok gyakorlatszerzését, elhelyezkedését és munkahelyük megtartását célozzák, valamint az ipari parkban található cégek fejlesztéseinek. A Tatabánya Hazavár program arra ösztönzi a fiatalokat, hogy tanulmányaik elvégzése után visszatérjenek a városba, és itt helyezkedjenek el. Mindezt ösztöndíj-, gyakornoki- és bérlakás-programmal támogatja a város. A közeljövőben további, közel ezer új munkahely létesül Tatabányán, köszönhetően az ipari parkban található nagyvállalatok fejlesztéseinek – tette hozzá Schmidt Csaba. Beszéde végén a polgármester hangsúlyozta: ahhoz, hogy más, kreatív iparágak is meghonosodjanak a városban, a fiatalok javaslatait várják, végül ismét kiemelte az önkormányzat, a megye, az itteni cégek és a fiatalok közötti párbeszéd fontosságát.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit kormánymegbízott beszédében azokat a fiatalokat támogató megyei programokat mutatta be, amelyek segítenek a szakmai gyakorlat megszerzésében, illetve az első munkahelyhez jutásban. Így az önkormányzatoknál végzett nyári diákmunka-programban 700-nál is több tanuló vett részt, az Első munkahely garancia programban pedig 108 fő tényleges munkavállalását segítették. A karrier nappal kapcsolatban a kormánymegbízott hangsúlyozta, a rendezvény sokkal több, mint egy állásbörze, hiszen a fiatalok érdeklődését kapcsolja össze a lehetőségekkel.

A börzén a térség meghatározó munkáltatói, nyelviskolái, képzői és partnerei mutatkoztak be, több helyszínen. A kamarateremben szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a foglalkoztatáspolitika, a munkaerő-piaci helyzet és a továbbtanulás témájában, a fiatalok ezeken kívül a nyelvtanulás, a testbeszéd és az önéletrajz-írás világába is betekintést nyerhettek, de volt próba állásinterjú és jogi tanácsadás is.