<
>
<
>
Lezárult a Fő tér és a Városközpont rehabilitációja című projekt


A tatabányai Városházán megtartották „A Fő tér és a Városközpont rehabilitációja – KDOP-3.1.1/D-09-2F-2010-0002 projekt” zárórendezvényét, ahol Schmidt Csaba polgármester számolt be a városfejlesztési programról.

A projekt célja a városközpont korszerű, vonzó építészeti együttessé alakítása volt – ismertette Schmidt Csaba. A polgármester elmondta: a csaknem másfél milliárd forintos beruházás során a Közművelődés Házától a Polgármesteri Hivatal épületéig terjedő teljes közterület korszerű, új arculatot kapott. A fejlesztések eredményeként a Fő tér egyes elemeit úgy alakították ki, hogy a városközpont környező nagy forgalmú helyeivel összekapcsolódjon, s így vonzó köz- és közösségi terek jöjjenek létre. – Az eddigi tapasztalataink azt bizonyítják, hogy ezt a célunkat elértük, több sikeres rendezvény lebonyolításán is túl vagyunk, így többek között az adventi vásáron, egy szabadtéri fotókiállításon, helyi művészeti és kulturális csoportjaink bemutatkozásán – hangsúlyozta Schmidt Csaba. A rendezvényen részt vettek a Fő téren működő intézmények, vállalkozások képviselői is, akik szintén sikeresnek minősítették a projektet.
Mint ismeretes, a projekt során a terület teljesen új térburkolatot kapott, korszerűsítették a közvilágítási rendszert, a közösségi funkciókat új utcabútorok, zenepavilon és egy pergola segítik. Megújult az Árpád sétány, mélygarázs alakítottak ki, szökőkút került az áruház elé, s itt kapott helyet Árpád fejedelem szobra, Györfi Sándor szobrászművész alkotása. Megszépült az Életfa tér is, a Polgármesteri Hivatal étteremmel és kávéházzal kiegészített multifunkcionális tanácsterem épült, amely helyet ad az önkormányzat és a lakosság közötti kapcsolattartásnak, változtatható belső berendezése révén rendezvények (filmvetítések, előadások, esküvők) megtartására is alkalmas. A megújított közterületek védelmét 23 kamerás, a rendőrség épületében kialakított központi helyiségből vezérelt térfigyelő kamerarendszer szolgálja.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap támogatásában valósult meg, összes elszámolható összköltsége 1 493 096 815 Ft, ebből a támogatás összege 970 591 846 Ft.


 


Kapcsolódó cikk:

A városközpont madártávlatból