<
>
<
>
Megújult a városközpont

Több ezren vettek részt 2012. augusztus 26-án, vasárnap az összesen csaknem másfél milliárd forintból felújított városközpontban a színpompás, reggeltől késő estig tartó rendezvényen. A Centrum Áruház előtt kapott helyet Árpád fejedelem szobra, Györfi Sándor szobrászművész alkotása.


Árpád fejedelem szobra a megújult téren (Több fotóért kattintson a képre! Érdemes!)

Schmidt Csaba polgármester és Dr. Völner Pál államtitkár a Fő téren megtartott egész napos kulturális fesztivál keretében adta át a tatabányaiaknak a megújult városközpontot. Ekkor avatták fel Györfi Sándor karcagi szobrászművész Árpád fejedelmet ábrázoló szobrát is, amely ugyanitt kapott helyet.

Augusztus végére lezárult a tatabányai városközpont megújítására irányuló, mintegy másfél milliárd Ft összköltségű európai uniós pályázati projekt (azonosító szám: KDOP-3.1.1/D-09-2f-2010-0002, megnevezés: Fő tér és a Városközpont rehabilitációja) kivitelezése. Több ezren vettek részt vasárnap az összesen csaknem másfél milliárd forintból felújított városközpontban a színpompás, reggeltől késő estig tartó rendezvényen.

A projekt célja a városközpont korszerű, vonzó építészeti együttessé alakítása, melynek keretében a Közművelődés Házától a Polgármesteri Hivatal épületéig terjedő teljes közterület korszerű, új arculatot kapott. Schmidt Csaba polgármestere: a rendezvények, a közösségi élet helyszíne legyen a városközpont. Olyan, ahol a múltat őrzi az életfa és a most átadott Árpád-szobor, és ahol szívesen találkoznak hétvégeken a jövőjükről beszélgető emberek. Kitért arra is, hogy a Fő téri projekt ismét bebizonyította az itt élő emberek összefogásával lehet eredményeket elérni, s ez az összefogás a jövő záloga is. Dr. Völner Pál államtitkár beszédében kiemelte az európai uniós támogatás mellett a helyi összefogást. Ennek eredménye, hogy egyre inkább az itt élők igazi otthonává válik a település. A eseményen többek között megjelent Bencsik János országgyűlési képviselő és Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormányzati megbízott, valamint a testvérvárosok tisztségviselői és számos városi és megyei politikus, a gazdaság, a kultúra és a sportélet több ismert képviselője.

A Közművelődés Háza és az 1. sz. Posta épülete közötti térrészen teljesen új térburkolat került lerakásra, megújult a közvilágítási rendszer, és jelentős mennyiségű növénytelepítésre is sor került, öntözőrendszer kiépítésével egyetemben. A térrész közösségi funkcióját új utcabútorok, zenepavilon és pergola erősíti. A korábban a Centrum áruház előtt álló Örök szerelem kútja című műalkotás-csobogó az OTP előtti térrészre került áthelyezésre.

A Posta és a Centrum áruház között található bevásárló utcán (Árpád sétány), a térburkolat megújítása mellett, statikailag megerősítésre került a sétányt tartó födémszerkezet, új közvilágítási oszlopok és utcabútorok kerültek kihelyezésre. A felújítás egyik leglátványosabb eleme a sétányszint alatt található, az Árpád Kft. gazdasági szolgáltatóházának mélygarázsába bevezető útra fényt adó, egyben ülőbútorként is funkcionáló bevilágító ablakok kihelyezése, melyekben éjszaka programozható LED hangulatvilágítás működik.


Több színben világító padok (Több fotóért kattintson a képre! Érdemes!)

A Centrum áruház előtti térrészen teljes egészében megújult a térburkolat, új szökőkút került kihelyezésre, illetve Zsidek Ferenc önkormányzati képviselői keretéből egy ivókutat is építettek. Itt kapott helyet Árpád fejedelem szobra, Györfi Sándor szobrászművész alkotása. A Munkácsy-díjas karcagi művész elmondta, hogy a hét törzs vezéreit jelképező zöld gránitszikla és gránitsávok a pajzsra emelés szimbólumai. Efölé magasodik Árpád fejedelem, aki a kardját visszatolva hüvelyébe békét, barátságot ajánl Európának.  A teret és a műalkotást Nagy László prépost és Hamar László lelkész áldotta meg, amit a jelenlévők közös imádsága követett.

A megújult Életfa téren szökőkút és új térburkolat szolgálja a lakosság kényelmét, illetve ingyenes Wi-fi lehetőséget is igénybe vehetnek a térre látogatók. A lovasíjászok bemutatója az Életfa téren és Árpád fejedelem szobrának közkinccsé tétele, no meg a Csillaglépő Csodaszarvas című előadás a hagyományok ápolására adott példát. Ugyanakkor az étteremmel és kávéházzal kiegészített sokfunkciós tanácsterem, a mélygarázs, a 21. századi kívánalmaknak megfelelő tér- és sétány átalakítások sora mind a jövőről szól.


A Show Formációs Táncegyüttes előadása (Több fotóért kattintson a képre! Érdemes!)

A programban fellépett a Bányász Táncegyüttes, a Show Formációs Táncegyüttes, és bemutatták a Nagyváradi Színház Csillaglépő csodaszarvas című előadását is, míg este egy látványos produkcióval az ExperiDance Tánctársulat látványos produkciója került a színpadra. A gyerekeket egész nap vidámpark, kézműves játszóház és rengeteg játék várta. A napot lézershow és a utcabál zárta.


ExperiDance Tánctársulat előadása (Több fotóért kattintson a képre! Érdemes!)


Látványos lézershow zárta a napot (Több fotóért kattintson a képre! Érdemes!)

A megújított közterületek védelmét a projekt keretében kiépített, összesen 23 kamerát magába foglaló, a rendőrség épületében kialakított központi helyiségből vezérelt térfigyelő kamerarendszer szolgálja.

A projekt keretében létrejött multifunkcionális tanácsterem teret biztosít majd az önkormányzat és a lakosság közötti kapcsolattartásnak, változtatható belső berendezése révén rendezvények (filmvetítések, előadások, esküvők) megtartására is alkalmas lesz. Az újonnan kialakítandó kávéház és étterem elsősorban a Fő tér központi szerepét erősíti meg, színvonalas találkozási helyszín lehet a város lakói és látogatói számára.


A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap támogatásában valósult meg, összes elszámolható összköltsége 1 493 096 815 Ft, ebből a támogatás összege 970 591 846 Ft.


 

szöveg: tatabanya.hu
képek: Tatabánya Pont