<
>
<
>
Minikertek a Föld Napján

Magyarországon a '90-es évek elejétől ünneplik a Föld Napját, amely egy amerikai egyetemista, Denis Hayes nevéhez fűződik. A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány a mozgalomhoz kapcsolódva egy pályázatot írt ki óvodások és kisiskolások számára "Én kis kertet kerteltem" címmel, melyre tizenhat csapat készítette el "minikertjét" és állította ki A Vértes Agorájában.

Rendezvényünk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra, a Föld óvására, a környezetvédelemre – mondta el Mecsei Ilona, a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány vezetője, aki nagy örömmel üdvözölte az Agora nagylépcsőjénél összegyűlt ovis és kisiskolás pályázókat. A csapatok kaptak egy zsák földet és egy lavórt, amelyből saját ízlésüknek megfelelően alakítottak ki és készítették el önálló "kiskertjüket" – ismertette a felhívás lényegét Mecsei Ilona. Öt óvodás és kilenc alsó tagozatos iskolás osztály képviseltette magát, valamint a Gyermekek Átmeneti Otthona és a Szent József Központ is készített egy-egy kompozíciót. A díjátadót megelőzően Rét utcai óvodások, a Szent Margit Katolikus Általános Iskola tanulói tavaszköszöntő műsora szórakoztatta a jelenlévőket, majd az Alsógallai Egyházközség Bábkörének tagjai kedveskedtek egy kis műsorral.

Senki sem távozott üres kézzel, minden pályázó emléklapot kapott és egy kisebb doboz virágot. A legjobbak a támogató kertészetektől és a virágbolttól kaptak szép számmal virágmagokat és palántákat, melyet a saját közösségükben ültethetnek el és gondozhatják azt. Első helyen a Sárberki Általános Iskola 3. b osztálya végzett, őket a Jókai iskola 4. osztályosainak Varázskert elnevezésű összeállítása követte, majd a Gyermekkert Óvoda Zümi csoportja állhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. Legkreatívabbnak a Gyermekek Átmeneti Otthona által készített minikertet minősítették, valamint átadták a „Mosolygósok kedvence” díjat is, melyet a Rét utcai Óvoda Katica csoportja érdemelt ki.  A kész kompozíciókat a gyermekek felajánlották a Szent Teréz Idősotthon udvarának szebbé tételéhez.

A díjak felajánlói:

Laura virág és ajándékbolt, Karsai Muskátli Kertészet-Kocs, Füvesi Kertészet, Farkas Kertészet, Oázis Kertészet, Kertgazda Kertészeti Kft.

szöveg: tatabanya.hu