<
>
<
>
Stratégia a településfejlesztésre

 

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata megkezdte a 2014-2020 közötti időszakra érvényes településfejlesztési koncepciójának és integrált településfejlesztési stratégiájának elkészítését. A tervek megalkotására a város önkormányzata közel negyvenmillió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség pályázatán. A tervek összeállításánál a korábbiakhoz hasonlóan most is figyelembe veszik a város gazdasági és társadalmi élete szereplőinek véleményét.

A Vértes Agorájában megrendezett nyitórendezvényen 2013. okóber 9-én Schmidt Csaba polgármester elmondta: az önkormányzat számára kiemelt feladat a Településfejlesztési Koncepció (TFK) és az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) elkészítése, melyet kormányrendelet tesz kötelezővé. Ezen túlmenően ez a feltétele az Európai Unió 2014-2020 közötti időszakában rendelkezésre álló források lehívásának is. A polgármester előadását a város múltbeli fejlődésének bemutatásával kezdte. Elmondta, a bányák bezárását követően a lakók összefogásával Tatabánya dinamikusan fejlődött, megújult a Fő tér, elkészült a Vértes Agorája, új gyártósorok épültek az ipari parkban, elkezdődött a kórház új pavilonjának építése, interaktív táblák kerültek az iskolai osztálytermekbe, a közelmúltban pedig megyeszékhelyünkön nyitották meg az ország legmodernebb Kormányhivatalát – hangsúlyozta Schmidt Csaba. Kiemelte: mindezeknek az eredményeknek az eléréséhez szükség volt az itt élő emberek, cégek, intézmények összefogására. Éppen ezért a mostani fórum is azt a célt szolgálja, hogy a meghívott szakemberek, vendégek javaslataikkal, észrevételeikkel kapcsolódjanak be a városfejlesztési tervek megalkotásába, s kövessék nyomon, saját eszközeikkel támogassák a később megvalósításra kerülő terveket, hiszen ezek jelölik ki Tatabánya további fejlődésének irányát – mutatott rá a polgármester. A nyitórendezvényen a megjelentek megismerhették a 2008-2013 közötti időszakban Európai Uniós támogatással megvalósult nagyobb projekteket, melyek tervezése szintén a lakosság bevonásával valósult meg. A projektindítón Schmidt Csaba polgármester a tervezett Településfejlesztési Koncepció és az Integrált Településfejlesztési Stratégia várható tervezési ütemét, valamint az érintett időszakra vonatkozó, az operatív programok által meghatározott várható fejlesztési kereteket ismertette. A célok közül kiemelte a további munkahelyteremtést, valamint a kutatás – fejlesztés, a kis- és középvállalkozások, a kereskedelem, illetve a nagy hozzáadott értékű iparágak betelepítésének támogatását. A polgármester további feladatként jelölte meg az otthonos közterületek és közösségi terek kialakítását, a sportolási és kikapcsolódási lehetőségek bővítését, valamint az egészségügyi szolgáltatások és infrastruktúra fejlesztését. A következő uniós költségvetési időszakban kiemelt figyelmet szeretnének fordítani a városi távhőrendszer energiahatékonyságának növelésére, és a megújuló energiaforrások térnyerésére is – tette hozzá a polgármester, aki a jövőbeni kiemelt beruházások közül a Biatorbágy-Tata vasútvonal fejlesztését, az új tatabányai vasútállomás megépítését, a Bánhida – Sárberek közötti kapcsolat megteremtését, az óvárosi városrehabilitációt, valamint az erőmű biomasszára történő áttérését emelte ki.

A településfejlesztési koncepció és stratégia elkészítését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázattal támogatta, ahol városunk "Tatabánya településfejlesztési koncepciójának és integrált településfejlesztési stratégiájának teljes körű felülvizsgálata és átdolgozása" című KDOP-3.1.1/E-13-2013-0003 azonosító számú projektje 39.453.000,-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt hivatalos megkezdése: 2013. július 10. A projekt várható befejezése: 2014. szeptember 30.

A projekt címe: Tatabánya településfejlesztési koncepciójának és integrált településfejlesztési stratégiájának teljes körű felülvizsgálata és átdolgozása. A projekt azonosítószáma: KDOP-3.1.1/E-13-2013-0003

 


forrás: tatabanya.hu
foró: Tatabánya Pont