<
>
<
>
Szamaragolnak a Kortárs Galériában

A 2013. november 8-án megnyitott kiállítás rendezői a 10 éves Első Magyar Szamártár gyűjteményéből és meghívott megyei művészek alkotásaiból válogattak a SZAMÁRTÁR/LAT-ra, melynek kurátora Ölveszky Gábor grafikusművész volt. Ezzel a kiállítással mutatkozott be a nagyközönségnek Virág Jenő, a Kortárs Galéria új vezetője. P. Szabó Ernő művészettörténész megnyitójában a szamár világirodalomban betöltött szerepéről is beszélt.


További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!

"Az emberiség történetének alakulását is befolyásoló háziasított nagyemlősök sorában a szamár leginkább a szürke hétköznapok háziállata volt. A házi szamár a kereskedők, földművesek, kézművesek teherhordó állata volt, s ez a jellegzetes feladata mintegy hatezer éves történetében napjainkig megmaradt. Gyakran találkozhatunk szamárral a görög és a római mitológiában (Dionüszosz a termékenység, a szőlő és a bor istenének hátas állata volt). A szamár számos helyen szerepel a Bibliában, egészen pontosan százhuszonhétszer. Jézus szamara az alázat, a békés szándék, az önkéntes szegénység jelképe. A fehér szamár Kínában a halhatatlanok hátasa. A szamár egészen a XX. századig megbecsült gazdasági állat volt, azonban társadalmi szempontból épp az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Európa nagy részén a tudatlansággal, butasággal és együgyűséggel azonosították nevét.


További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!

Bihari Kiss Endre 2003 szeptemberében 24 magyar művészt kért fel (festők, szobrászok, grafikusok), hogy alkotásaikkal segítsék az Első Magyarországi Szamártár megalakulását. 2003 decemberére elkészült Az Úr Lova című irodalmi és képzőművészeti antológia.


További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!

A kiadványban írók, költők (Fekete István, Ady Endre, Körmendi Lajos, stb.) és jeles képzőművészek (Gyulai Líviusz, Somogyi Győző, ef. Zámbó István, Győrfi Lajos, Ferenczy Zsolt, Lévai Ádám, Jörgen-Meyer Larsen, fe Lugossy László, Mácsai István, stb.) alkotásain keresztül ismerhetjük meg e sokszínű állatot. A gyűjtemény 2004-ben országos kiállítás-sorozatra indult. A kiállítást e gyűjtemény anyagából állítottuk össze, illetve felkértünk néhány helyi, és a régióban élő művészt új alkotások elkészítésre." írják a szervezők tárlatra invitáló meghívóban.


További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!

A Szamártár/lat kiállítás 2013. november 30-ig tekinthető meg a Vértes Agorája kulturális központban található Kortárs Galériában.

A kiállítással együtt "Kultúr-pajta" nyílt a "szamár-tárban" vagyis "Művészetpedagógiai szamár show, avagy ha ló nincs, jó a szamár is" gondolat szellemében. A Szamár-tárlathoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozások tematikájában kiemelt szerepet kap a  kortárs képzőművészet. A speciálisan gyerekek-fiatalok számára összeállított alkotószellemű, az esztétikumot, a kreativitást fejlesztő játékok során megismerhetik a művészettörténetben fellelhető szamárábrázolások keletkezésének korszakait, azok körülményeit. A képzőművészeti, az irodalmi,  a színházi alkotások elemzésével létrehozott interaktív dialógus mellett  változatos eszköz- és anyaghasználatú alkotótevékenységekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Célközönség: 5-12 éves korosztály. A foglalkozásokat vezeti: Miglinczi Éva szerkesztő, információ a foglalkozásokról: virag.jeno@avertesagoraja.hu

szöveg: tatabanya.hu