<
>
<
>
Tatabányai Malacságok először a városközpontban

A disznó volt a főszereplője az első alkalommal, de hagyományteremtő céllal megrendezett Tatabányai Malacságoknak 2014. január 31-én és február 1-jén. A rendezvény első napján A Vértes Agorája adott otthont az eseményeknek, a második nap a Megyeháza parkolóban zajlott.

Egy vidám kántáló verseny nyitotta a programok sorát. Négy lelkes csapat eresztette ki a hangját az Agora aulájában: a Jókai Mór Általános Iskola "Ötösök" csapata (tanáruk Katona Gabriella); a TISZKK Középfokú Kollégium "Kolesz" csapata (tanáruk Szunyi Csabáné); a TISZKK Mikes Kelemen Középiskola "MIKES STÚDIÓ" és "IG 11.B" csapata (tanáruk: Szalai Péter), valamint a TISZKK Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskola "Kerikonda" csapata (tanáruk: H. Varga Hortenzia).


 
A zsűri döntése alapján a Kerikonda alakulat bizonyult a legjobbnak, leghangosabbnak, legötletesebbnek. Nyereményük egy 2,5 órás közösségi program, ünneplés A Vértes Agorája épületében.
 
Egyik csapat sem maradt ajándék, meglepetés nélkül: mindannyian meghallgathatták a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Felméri Péter Akciós medve című közös műsorát. A jókais gyerekek pedig márciusban a Keménykalap és Krumpliorr  előadást tekinthetik meg. A Tatabányai Múzeum minden csapatot a római kiállítás vezetéses bemutatására vár, amelynek keretében akár kézbe is vehetik a fiatalok a sok-százéves leleteket.

Egy percig sem unatkoztak azok a gyerekek, akik az Agorában töltötték a péntek délutánt: többek között játszóházi malackodások, portékák vására, háztáji malac kvíz várta őket. Az arcfestőnél mindig sorba kellett állni, az asztaloknál pedig sorra készültek a színes álarcok, ajándéktárgyak, kiegészítők. A „meztelenül” érkezett famalacka hamarosan sáltól díszes disznóvá hízott, a gyerekek nagy kedvvel pattantak fel a hátára.
 
A késő délutáni programok elsősorban a felnőtt közönséget célozták meg. Az Emeleti Folyosó Galérián megnyílt Lehoczki Károly karikatúráinak kiállítása, de a résztvevők megcsodálhatták Nádi Boglárka csodaszép, a magyar népmesék alakjaival illusztrált bélyegeit is. Ezután a Babtársulat Jelenetek egy házasságból című műsora sarkallta nevetésre a közönséget.


 
Az első napon derült ki, a tízpecsétes ALI kártyások közül kik voltak azok a szerencsések, akik értékes ajándékokat vehettek át.
 
Este a nagyteremben a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Felméri Péter közös műsorral gondoskodott a felhőtlen jókedvről. Az első nap programját egy dán film, az Egy veszedelmes viszony késő esti vetítése zárta.


 
A második nap eseményei a Megyeháza parkolójában zajlottak. Reggel és délután is látvány disznóvágást láthattak a kilátogatók, de a kitelepült hentesek jóvoltából nem volt hiány disznóból készült ételekből sem.

A kolbásztöltő versenyben tizenhárom csapat mérte össze tudását, finom, változatos fűszerezésű remekművek születtek.

A két nap változatos, minden korosztály számára érdekes programjait Galambos Lajos koncertje zárta szombat délután.

szöveg: www.avertesagoraja.hu
fotó: Tatabánya Pont